El dissabte 5 d’abril de 2025, a les Germanes Hospitalàries de la Santa Creu, els equips de matrimonis del Sector de Barcelona, juntament amb 2 consiliaris, hem celebrat el Recés de Quaresma, en què hem reflexionat sobre el document del Papa Francesc “SPES NON CONFUNDIT” amb motiu del Jubileu 2025. Per aprofundir i reflexionar sobre l’ESPERANÇA” hem comptat amb la professora Assumpta Sendra i Mestre.
La jornada s’ha dividit en 3 espais de reflexió i treball en base als 5 punts principals del document de la Butlla:
- Una paraula d’esperança
- Un camí d’esperança
- Signes d’esperança
- Crides a l’esperança
- Ancorats a l’esperança
El primer espai que incloïa el punts 1r i 2n “Una paraula d’esperança i un camí d’esperança” en què se’ns va introduir en el concepte de la paraula “ESPERANÇA”, des d’una mirada humana i creient, sobre el que ens demana el Sant Pare que és: RE-NÈIXER L’ESPERANÇA i RE-VIFAR LA NOSTRA ESPERANÇA.
En grups reduïts es va reflexionar sobre la mirada de cadascú sobre el sentit de l’esperança, com podem re-vifar l’esperança i si som persones de donem, oferim i aportem esperança.
El segon espai de treball “Signes i crides a l’esperança” (punts 3r i 4t) va estar orientat als signes del temps que preocupen i que expressa el Papa Francesc: les guerres, els presos, els malats, els joves, els migrants, els ancians, els pobres. Nosaltres estem cridats a contagiar esperança allà on ens trobem, hem de ser llum d’esperança per als col·lectius més desafavorits i desanimats.
Aquí, en reflexió individual, van sorgir diferents maneres de ser portadors d’esperança, com les següents:
- Descobrir la realitat de cada persona per a caminar junts.
- Actitud personal oberta al món
- Ser sol·lícits en la caritat
- Viure com un pelegrí
- Braços oberts a la diversitat
- Treball personal en el creixement en la fe
- Mirada a la persona més enllà del col·lectiu
- Combatre la indiferència i les injustícies
- Formació i col·laboració en entitats socials
- Seguir l’Evangeli
I el darrer espai de treball “Ancorats a l’esperança”(punt 5è), en què es va analitzar el significat del logotip de l’any jubilar :
- Quatre figures abraçades que provenen dels diferents racons de la terra, i que signifiquen la solidaritat i la fraternitat que uneix els pobles.
- La creu com a signe no sols de la fe sinó també de l’esperança que mai no pot ser abandonada, perquè sempre la necessitem, sobretot en els moments de més necessitat. La primera figura està aferrada a ella.
- Les ones que estan en moviment, perquè mostren que la peregrinació de la vida no sempre passa per aigües tranquil·les.
- La part inferior de la creu que s’allarga i es transforma en una àncora com a metàfora de l’esperança.
La pregunta a reflexionar en petits grups va ser: “com ens ancorem, arrelem… en Crist per a ser portadors d’esperança?”.
Per a acabar el recés es va celebrar l’eucaristia i la celebració comunitària del perdó en què cadascú va encendre una llàntia com a símbol de penediment i adhesió al Regne de Déu.
Albert Pi i Gemma Montañés
EMD Badalona 6
Deja una respuesta